Få fart på fyringen

Riktig fyring er viktig

Når du fyrer med ved, er du mest miljøvennlig når du ikke fyrer for hardt, men med passe intensitet for behovet ditt. Det gjør du best ved å legge på litt om gangen, jevnt og trutt.

Noen pakker ovnen full av ved og holder igjen på trekken – det er ikke så bra, da får du ikke ut all energien fra veden, og den forsvinner i stedet ut av pipa som partikler.

Nok luft til forbrenninga er det viktigste for miljøvennlig fyring. Det nest viktigste er en såkalt rentbrennende ovn. Den har et system for etterbrenning av gasser og partikler som ellers unnslipper. Da minimeres gass- og partikkelutslipp.

Veden skal være tørr

Bjørkeveden må ha en maks fuktighet på 20% for at den skal fungere optimalt som fyringsved. Det gjelder både at det skal være lett å tenne opp, og at man får så mye energi som mulig fra forbrenningen.

Vår bjørkeved er naturtørket til mellom 12 og 18%, og er garantert under 20% ved levering.

Opptenning

Når du skal tenne opp i ovnen, er det flere tips du kan kombinere for et godt resultat på første forsøk:

  • bruk tørr ved
  • ikke start med de groveste vedskiene
  • bygg bålet med godt med luftpassasjer, men samtidig ikke for stor avstand mellom vedskiene
  • bruk opptenningsved og opptenningsposer eller tennbriketter, og bygg et lite bål av dem på toppen av vedskiene

Legg for eksempel en eller to vedskier nederst, og legg to vedskier nokså tett, men ikke helt tett ved hverandre, oppå i den andre retningen. Nå er det god luftstrøm rundt begge de øverste skiene. Vedskier som brenner nær hverandre slik vil både skape en konsentrert luftstrøm (med effektiv oksygentilførsel) og varme hverandre med strålevarmen og øke forbrenningshastigheten. Ønsker du å bremse farten ved neste ilegg, kan du legge vedskiene lenger fra hverandre, eller prøve deg fram med bare én vedskie oppå bunnen av glør.

Trening og erfaring hjelper også, og det er flere veier til en bålstil du liker. Men nok luft og passe avstand i bålet er viktige nøkler.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *